De voordelen van een drone bij surveillance kunnen we ons allemaal voorstellen. Snel ter plaatse, direct groot overzicht, camera toezicht waarbij de ondergrond niet uit maakt(zand, water, beplanting) en afschrikwekkende werking. Tegelijkertijd moet er bij de bedrijfsmatige inzet van de drone altijd een piloot en een spotter zijn. Dit maakt de inzet van een drone niet altijd efficiënt voor surveillance.

Per 1 januari 2021 is het mogelijk om een drone BVLOS (Beyond Visual Line Of Sight) te vliegen en zodoende is het mogelijk om gebruik te maken van een autonome surveillance drone. Bavak levert vanaf deze datum de SKEYETECH drone als oplossing.

Eyes in the sky

Autonome surveillance droneWanneer er een grote perimeter beveiligd dient te worden is een CCTV systeem daar vaak een integraal onderdeel van. Dit is omdat een CCTV systeem tot nu toe de beste oplossing was om een groot terrein te kunnen observeren. Tot nu toe.

Dit is omdat de drone technologie de laatste jaren een flinke opmars heeft gemaakt en het is nu mogelijk om veilig op afstand een ‘autonome’ drone op te laten en  daarmee een perimeter te observeren. De mogelijkheden om met een drone de visuele beveiliging aan te vliegen zijn groot. Zo kan de drone een voorgeprogrammeerd pad afleggen waardoor er continue dezelfde route wordt gevlogen en er beeld wordt gegeven van de betreffende locatie. Maar de drone kan ook ingezet worden ten tijde van incidenten, al dan niet automatisch. Zo is er dus sprake van een vliegende camera.

De voordelen van het gebruik van een autonome surveillance drone zijn evident. Doordat de drone niet is gebonden aan een vaste locatie om te werken kan een drone veel flexibeler zijn dan een stationair camerasysteem. Zodoende kan de drone eenvoudig meer in beeld brengen. Bijvoorbeeld wanneer er veel rook is wat een camera zou kunnen beperken kan een drone een andere positie kiezen. Of wanneer een camera een bepaalde hoek net niet bereikt, kan de drone deze wel in beeld brengen. De drone kan 24/7 worden geactiveerd, of reageren op een alarm. En de drone heeft een meer afschrikwekkende werking dan een regulier camerasysteem doordat deze ook duidelijk hoorbaar aanwezig is.

De gebruikte drone is speciaal ontwikkeld voor deze surveillance en dat is dan ook te zien aan de specificaties. Om te beginnen heeft de drone acht rotorbladen in plaats van slechts vier. Hiervoor is gekozen voor de veiligheid, mocht een van de rotorbladen uitvallen dan kan de drone nog veilig doorvliegen. Daarnaast is de drone, mocht het onverhoopt voorkomen dat er echt iets misgaat, uitgerust met een parachute zodat er mocht er een crash voorkomen, de impact minimaal is. Deze twee extra veiligheidsmaatregelen komen we niet bij de andere oplossingen tegen en geven aan dat er niets aan het toeval wordt overgelaten door Azur.

De ontwikkeling van de andere specificaties zijn ook bijzonder te noemen. Zo is de autonome surveillance drone standaard uitgerust met twee verschillende camera’s. Ze bieden een breed gezichtspunt vanuit de lucht, waardoor een algemeen overzicht van het terrein mogelijk is, zonder dode hoeken. De twee camera’s zijn één thermische camera waarmee het ‘s nachts en bij rookvorming direct mogelijk is om personen te onderscheiden van de omgeving. De andere camera is een HD camera met een krachtige zoom van 20x bij dag en 4x bij nacht. Vanaf de 30 meter vlieghoogte zijn de camera’s uitermate geschikt om de juiste beelden te leveren.

Kortom, we hebben het over een ‘autonome’ beveiligingscamera in de lucht die direct de juiste beelden levert in elke omstandigheid. Snel, accuraat en veilig en de beelden direct in de meldkamer. Vandaag begint de logische evolutie van de beveiliging industrie met een vliegende camera.

Voordelen

  • De drone kan volledig autonoom een vooraf geprogrammeerde surveillance doen, maar ook aangestuurd worden vanuit de meldkamer.
  • Het systeem is snel in te zetten bij calamiteiten. Bij een alarm is een drone binnen 3 min ter plaatse op een site van 300ha.
  • De camera-drone is volledig te integreren binnen het Security Management Systeem van Genetec.

De specialisten bij Bavak kennen de wereld van de high-security erg goed en realiseren al jaren succesvolle implementaties. Zodoende is er ook een hoop expertise beschikbaar welke wij graag inzetten om het onze klanten eenvoudiger te maken.

Het is dus echt afhankelijk van uw wensen en uw situatie op welke manier de vliegende camera in te zetten is. Neem contact op met onze specialisten om te zien hoe we u kunnen helpen met een nog betere beveiliging.