Overzicht

De geavanceerde technologie en de lage prijzen hebben drones voor iedereen toegankelijk gemaakt. De marktinschattingen gaan uit van een groei van meer dan 100% per jaar. Alleen al in de VS werd het aantal verkochte drones geschat op 1,1 miljoen in 2015 en 2,4 miljoen eenheden in 2016. Deze groei zal zich de komende jaren voortzetten.

Hoewel de drones vormen aannemen van zowel vliegtuigen en helikopters, zien we het meest een multicopter met 4 rotorbladen. We kunnen de meeste drones aanmerken als elektrisch aangedreven en uitgerust met GPS-navigatie. Vrijwel altijd hebben ze een camera met directe verbinding met de persoon die de drone bestuurt. Het gemiddelde gewicht: 2,5 kg met een autonomie van ongeveer 20 minuten. De effectieve maximale afstand tot de controller van een ongewijzigde drone: ongeveer 1.000 meter. De snelheid kan oplopen tot 60 km / uur, terwijl het laadvermogen ongeveer 450 gram.
Voor controle wordt een breed spectrum radioverbinding gebruikt op de zogenaamde ISM-banden 2,4 GHz en 5,8 GHz.

Bedreiging:

Tot nu toe was een goede perimeter bescherming voldoende om vitale infrastructuur te beschermen. Nu is het ook nodig om een ‘koepel’ over de infrastructuur te plaatsen om bedreigingen van drones tegen te gaan.

Drones kunnen de volgende bedreigingen vormen:

  • Privacy / spionagebedreiging
  • Terreur / misdaadbedreiging
  • Cyber-bedreiging

Het gemak waarmee een drone boven een vitale infrastructuur kan komen, vormt een serieuze bedreiging.  Gemeenschappelijke alarmdetectiesystemen zoals inbraakalarmsystemen kunnen niet dienen voor het detecteren van drones.

Bedreiging

Een anti-dronesysteem bestaat uit twee delen:

  • Detectiemaatregelen
  • Tegenmaatregelen

De detectietechnologie is eenvoudig te integreren in bestaande alarm- en controlekamer systemen. De techniek bestaat onder andere uit een sensorlaag, de validatiesoftware en de gebruikersinterface op een computerscherm.

Sensorlaag:
Het systeem bestaat uit buitensensoren op de bovenkant van een gebouw die de radiosignalen vastleggen, naar akoestische signalen luisteren en beelden vastleggen met een camera.

Validatiesoftware:
Dit is het hart van het systeem waar sensorinformatie gevalideerd en gecorreleerd is. De forensische informatie wordt hier ook opgeslagen voor onderzoeksdoeleinden. De unieke ID, het type en het zogenaamde MAC-adres van de drone worden opgeslagen en vergeleken met eerdere detecties.

Gebruikersomgeving:
Deze webbrowser-gebaseerde gebruikersinterface kan worden gebruikt op een afzonderlijke of een bestaande controlekamermonitor. Het is gebruiksvriendelijk en vereist weinig training om te werken. Welke maatregelen men dient te nemen, hangt af van de aard van de dreiging en de omstandigheden. Bijvoorbeeld; heeft de drone een onbekende lading / explosief of alleen een camera? Maar ook, waar bevindt de drone zich?

De Drone Detectie specialisten.

Het Bavak-team werkt al enkele jaren aan drone-detectie als aanvulling op andere detectiemiddelen. Als systeemintegrator gebruiken we de beproefde technologie van Dedrone. Dit systeem is ontwikkeld in Duitsland. Bavak levert het systeem in Nederland en zorgt voor periodiek onderhoud.

Drone-detectiesystemen kan men installeren en eventueel integreren met bestaande controlekamer systemen. Voor evenementen en tijdelijke inzet is het mogelijk om een ​​snel inzetbare drone detectie-eenheid voor gebeurtenissen te gebruiken. Bij diverse (overheid) evenementen (bijvoorbeeld een EU-top in Brussel) is de unit uitgebreid getest en effectief gebruikt, met positieve resultaten.

Neem contact met ons op voor meer informatie.